Project Description

Alexandr malý

Psittacula krameri / The rose-ringed parakeet

Alexandry malé u nás v zoo najdete v části U lemurů. Jsou tu hned vedle talapoinů a lemurů límcových.

  • Alexandři žijí společensky v hejnech.

  • Jedná se o velmi přizpůsobivý druh. V Evropě jich je v přírodě okolo 50 tisíc, část jsou uprchlíci z domácích chovů. K potkání bývají v městských parcích.

  • Přírodní zbarvení je zelené, samci mají červorůžový proužek kolem krku. V chovech jsou modří, žlutí, bílí a šedí.

  • Řád: papoušci

  • Čeleď: papouškovití

  • Výskyt: střední Afrika a Indie, často i Evropa

  • Biotop: otevřené lesy a polopouště

  • Potrava: semena, plody stromů, bobule

  • Váha: 140 g

  • Velikost: délka těla: 40–43 cm

  • Mláďata: 3-5 vajec

  • Dožití: 20 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.