Project Description

Alexandr velký

Psittacula eupatria / Alexandrine parakeet

  • Je největším zástupcem druhu alexandr.

  • Jméno dostal po Alexandru Velikém, který je z Paňdžábu dovezl do evropských a středomořských států, kde si je oblíbily královské rodiny.

  • Dodnes je oblíbený v soukromých chovech, kde je v několika barevných mutacích: žluté, modré a bílé.

  • V dospělosti má samec kolem krku černo-oranžový pruh.

  • Dobře si hlídají své teritorium a neradi jej sdílí s dalšími papoušky. Vyznačují si ho hlasitým voláním.

  • Řád: papoušci

  • Čeleď: papouškovití

  • Výskyt: původně Indie a JV Asie

  • Biotop: křoviny, polopouště, lesy

  • Potrava: trávy, okus keřů, výhonky

  • Váha: 200–260 g

  • Velikost: délka 56–62 cm

  • Mláďata: 2-4 vajec

  • Dožití: 30 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.