Project Description

Andulka vlnkovaná

Melopsittacus undulatus / Budgerigar

Hejno andulek je v jedné z prvních voliér, které uvidíte (a navíc i uslyšíte) po příchodu do části zoo U lemurů.

  • V přírodě žije ve velkých hejnech o stovkách jedinců.

  • Na rozdíl od domestikovaných andulek, které mohou být různě barevné, jsou divoce žijící vždy zelené, tváře mají žluté a ocas modrý. Svrchní těla je příčně černožlutě proužkovaná, což jim poskytuje kamufláž při sběru potravy v přízemní vegetaci.

  • Přírodní zbarvení je zelené, samci mají červorůžový proužek kolem krku. V chovech jsou modří, žlutí, bílí a šedí.

  • Pohlaví dospělých andulek lze rozeznat podle ozobí, tedy měkkého okolí nosních dírek nad zobáčkem. Běžně je u samce modré a u samice bílé, později hnědé.

  • Řád: papoušci

  • Čeleď: papouškovití

  • Výskyt: Austrálie

  • Biotop: suché křovinaté oblasti a lesy

  • Potrava: směs drobných travních semen

  • Váha: 25 g

  • Velikost: délka 18 cm

  • Mláďata: 4-6 vajec

  • Dožití: 8 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.