Project Description

Emu hnědý

Dromaius novaehollandiae / Emu

  • Emu je největší původní ptačí druh Austrálie a druhý největší nelétavý pták na světě.

  • Žije v malých skupinkách.

  • Samec staví na zemi mělké hnízdo o průměru 1–2 metry, vystele ho větvičkami, trávou či listím. Samice do něj kladou svá tmavě zelená vejce o která se samec stará 8 týdnů. Po celé toto období žije pouze ze svých tukových zásob.

  • Na rozdíl od nandu a pštrosů dvouprstých má emu zakrnělá křídla, která jsou dlouhá jen 10 cm.

  • Řád: kasuáři

  • Čeleď: emuovití

  • Výskyt: Austrálie

  • Biotop: řídké lesy a buše

  • Potrava: semena, byliny, ovoce a hmyz

  • Váha: 30-55 kg

  • Velikost: výška 150-190 cm

  • Mláďata: 5-15 vajec

  • Dožití: 5-10 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.