Project Description

Kakadu havraní

Calyptorhynchus banksii / Red-tailed black cockatoo

  • Je to jeden z největších zástupců svého druhu, do kterého patří 22 kakadu. Většina z nich je bílá, všichni mají typickou chocholku.

  • Jsou to společenští ptáci, v přírodě vytváří hejna, která se rozdělují jen v období rozmnožování.

  • V zajetí se dají ochočit a také se dokáží naučit mluvit.

  • Jsou velmi chytří a je potřeba například používat složitější mechanismy při zavírání klecí.

  • Hnízdí v dutinách eukalyptů.

  • Nejmenším papouškem mezi kakadu je korela chocholatá, největší je kakadu palmový.

  • Řád: papoušci

  • Čeleď: kakaduovití

  • Výskyt: Austrálie

  • Biotop: eukalyptové lesy u vodních toků

  • Potrava: ořechy, semena a plody rostlin

  • Váha: 550-800 g

  • Velikost: délka 60 cm

  • Mláďata: 1-2 vejce

  • Dožití: 45-50 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.