Project Description

Karakal

Caracal caracal / Caracal

  • Karakalové jsou pověstní svojí schopností vyskočit kolmo až 3 m do výšky a srazit letícího ptáka tlapou.

  • Dokáže ulovit až 3x těžší kořist, než jen on sám.

  • Mezi stejně velkými kočkami je nejrychlejší.

  • Matka mláďata kojí přibližně 4 měsíce. Oči se mláďatům otvírají cca po 10 dnech.

  • Mladí karakalové pohlavně dospívají a osamostatňují se věku 8-10 měsíců

K nám do zoo jsem přijel až z daleké Jihoafrické republiky. Ví se o mně, že jsem gurmán – kromě kuřat si rád pochutnám i na velkých tučných švábech. Jsem také velký milovník, mimo své ženy Mňau, se kterou jsme hrdí rodiče několika potomků, miluji krabice všech velikostí a tvarů. Kde jinde se kočka vyspí lépe, že? A já spím velmi rád!

Karel

  • Řád: šelmy

  • Čeleď: kočkovití

  • Výskyt: od severozápadní Indie až po jižní Afriku

  • Biotop:  Karakalové obývají různé druhy biotopů. Dávají přednost kamenitým, křovinami zarostlým územím a zvlněným polopouštím, ale běžně je můžeme najít i v suchých travnatých stepích a savanách s řídkým porostem stromů. V Etiopských horách žijí i v nadmořských výškách přes 3000 m n.m. V Asii můžeme karakaly někdy nalézt v lesích, což je pro africké populace velmi neobvyklé.

  • Potrava: hlodavci, ptáci, damani a drobné druhy antilop

  • Váha: 6-19 kg

  • Velikost: délka těla 60–90 cm, ocas 23–31 cm

  • Mláďata: březost 68-81 dní, počet mláďat 1-4

  • Dožití: 18 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.