Project Description

Králík divoký

Oryctolagus cuniculus / European rabit

Nejsou do zajíci a přesto běhají i o polích okolo zoo – divocí králíci patří mezi mírně ohrožené druhy českch zvířat.

  • Králíci stejně jako zajíci patří do vlastní skupiny – mnozí se mylně domnívají, že patří mezi hlodavce.

  • Narozená mláďata jsou na rozdíl od zajíců holá a slepá. Králíci také oproti zajícům žijí ve skupinách v norách.

  • Původně se tento králík vyskytoval pouze na Pyrenejském ostrově. Jako zdroj masa byl zavlečen i do zbytku Evropy, na sever Afriky a do Austrálie.

  • Řád: zajíci

  • Čeleď: zajícovití

  • Výskyt: Evropa, sever Afriky, Austrálie

  • Biotop: okraje lesů a křovin

  • Potrava: trávy, byliny a kůra dřevin

  • Váha: 1500 g

  • Velikost: délka 40–45 cm

  • Mláďata: 4–12 mláďat

  • Dožití: 7 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.