Project Description

Lemur hnědý

Eulemur fulvus fulvus / Brown lemur

Alexandry malé u nás v zoo najdete v části U lemurů. Jsou tu hned vedle talapoinů a lemurů límcových.

  • Je jedním z nejrozšířenějších lemurů na Madagaskaru.

  • Dobře se přizpůsobuje prostředí.

  • Spadá k němu 6 poddruhů, některé si jsou velmi podobné, ale jeden má například bílou hlavu.

  • Žije v nepočetných skupinách, které se někdy spojují při nocování v korunách stromů.

  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.

  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

  • Řád: primáti

  • Čeleď: lemurovití

  • Výskyt: Madagaskar

  • Biotop: listnaté a smíšené lesy

  • Potrava: listy a plody rostlin

  • Váha: 2500–3000 g

  • Velikost: délka 95–105 cm

  • Mláďata: 1–2 mláďata

  • Dožití: 20 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.