Project Description

Lemur kata

Lemur catta

Lemuři kata jsou centrem celé části zoo. Jejich mláďata se rok co rok předvádí, nechávaí se fotit a při krmení i hladit.

  • Samice nosí mláďata na hrudi, kde pijí mléko, později se přesunou na záda, kde je nosí i další členové rodiny.

  • Lemuři kata jsou vysloveně denní lemuři.

  • S oblibou se sluní – pohodlně si sednou, roztáhnou přední končetiny a nehybně odpočívají.

  • Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů.

  • Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.

Je mi osm let, pocházím až z daleké Anglie a patřím k největším labužníkům života. Jsem kápo hlavní části zoo a na všechno dění shlížím s patřičnou vážností ze svých oblíbených míst. Zlí jazykové o mne tvrdí, že v naší zoo není vetšího lenocha a nazývají poflakováním mou několikahodinovou meditaci ve slunečních paprscích. Ale jak jinak si život co nejvíce užít, než s bříškem plným dobrot a nerušeným poflakováním… ehm… vlastně meditací.

Šmoulí

  • Řád: primáti

  • Čeleď: lemurovití

  • Výskyt:  jižní část ostrova Madagaskar

  • Biotop: lesy, ale i otevřená, keři porostlá, krajina

  • Potrava: plody, mladé listy, výhonky, pupeny

  • Váha: 2300–3500 g

  • Velikost: délka těla 38-45 cm, ocas 56–62 cm

  • Mláďata: délka březosti 11 týdnů; počet mláďat 2-5, nejčastěji 4

  • Dožití: 20 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.