Project Description

Lemur límcový

Eulemur collaris / Collared brown lemur

Lemuři límcoví patří mezi ohrožené druhy lemurů, ale u nás v zoo se jim líbí (můžeme-li soudit dle počtu potomků).

  • Na rozdíl od jiných lemurů jsou tito aktivní i v noci.

  • Jeho jídelníček je velmi široký, má rád plody z více než 100 druhů rostlin.

  • Dříve byl řazen mezi poddruhy lemura hnědého (Eulemur f. collaris), nyní je považován za samostatný druh.

  • Svému prostředí lemuři přispívají jako roznašeči nestrávených semen.

  • Samci mají výrazně tmavý vršek hlavy, samice jej mají spíš šedý.

  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.

  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

  • Řád: primáti

  • Čeleď: lemurovití

  • Výskyt: jižní Madagaskar

  • Biotop:tropické a vlhké lesy

  • Potrava:  listy, plody a jiné části rostlin

  • Váha:  2300–3000 g

  • Velikost: délka 90–100 cm

  • Mláďata: 1-2 mláďata

  • Dožití: 20 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.