Project Description

Lemur tmavý

Eulemur macaco / Black lemur

  • Dříve se jednalo o hojný druh, dnes v přírodě žije už jen na malém území na severu Madagaskaru.

  • Žijí ve skupinách o 15 jedincích a skupinu vede dominantní samice.

  • Kromě lesa se občas vydávají z apotravou i do okolních plantáží.

  • Zpočátku byl považován za dva rlzné druhy, protože samci jsou zcela černí a samice hnědé až rezavé. Barevný rozdíl je patrný už od narození.

  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.

  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

  • Řád: primáti

  • Čeleď: lemurovití

  • Výskyt: severní Madagaskar

  • Biotop: lesy a plantáže

  • Potrava: květy a plody rostlin

  • Váha: 2000–2500 g

  • Velikost: 90-100 cm

  • Mláďata: 1–2 mláďata

  • Dožití: 10–15 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.