Project Description

Lemur vari

Varecia variegata / Black-and-white ruffed lemur

Lemuři vari jsou nejhlasitější rodinkou v zoo, jejich volání vás zaručeně zastaví.

  • Patří mezi největší denní lemury.

  • Žije v lese, a protože tam na sebe jednotlivý lemuři nevidí, vyznačuje se velmi hlasitým voláním.

  • Samice svá mláďata nenosí na těle, jako většina ostatních lemurů, ale odkládají je v korunách stromů. Jsou proto poměrně rychle samostatná a také jich samice může mít víc najednou.

  • Vyskytuje se v několika barevných variantách, z nichž dvě jsou uznány jako poddruhy – černobílá a červenobílá.

  • V přírodě je ohrožený, jelikož se vyskytuje pouze na jednom ostrově. Zde se jeho přirozené prostředí zmenšuje mimojiné kvůli postupnému kácení lesů.

  • V chovech, především v zoologických zahradách, se daří lemury úspěšně odchovávat.

  • Řád: primáti

  • Čeleď: lemurovití

  • Výskyt: Madagaskar

  • Biotop: tropický a deštný les

  • Potrava: listy a plody rostlin

  • Váha: 4-5 kg

  • Velikost: délka 120–135 cm

  • Mláďata: 2–4 mláďata

  • Dožití: 20 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.