Project Description

Mara stepní

Dolichotis patagonum / Patagonian mara

Alexandry malé u nás v zoo najdete v části U lemurů. Jsou tu hned vedle talapoinů a lemurů límcových.

  • Žijí v menších skupinách tvořených nejčastěji trvalými páry.

  • Samec samici neustále doprovází kvůli ochraně i kvůli případným sokům.

  • Dělají si nory – jednou takovou nám jednou ze zoo utekli, našli jsme je na kšolní zahradě v Buštěhradu.

  • Mají zvláštní skákací styl pohybu.

  • Dokáží sníst hodně rostlin, díky čemuž vydrží delší dobu bez vody.

  • Milují vyhřívání na slunci. Protože se pasou obvykle v otevřené krajině, jsou plaché a ostražité.

  • V nebezpečí utíkají rychlostí až 50 km/h.

  • Řád: hlodavci

  • Čeleď: morčatovití

  • Výskyt: Patagonie

  • Biotop: travnaté pampy a polopouště

  • Potrava: výhradně rostliny

  • Váha: 5-10 kg

  • Velikost: délka 69-75 cm

  • Mláďata: 2–4 mláďata

  • Dožití: 5 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.