Project Description

Orel savanový

Aquila spilogaster / African hawk-eagle

  • Orli savanoví jsou monogamní ptáci.

  • Samice je, jak to u dravců bývá, větší než samec. Barevně se moc neliší, samci mají bělejší hrudník, samice strakatější.

  • Orli obecně snáší většinou dvě vejce. Druhé vejce slouží více jako pojistka – pokud se první mládě vylíhne zdravé a silné, druhého sourozence obvykle zabije.

  • V přírodě je poměrně hojný, ale o jeho životě se příliš neví a v soukromých chovech je velkou vzácností.

  • Řád: dravci

  • Čeleď: jestřábovití

  • Výskyt: Afrika na jih od Sahary

  • Biotop: savany, polopouště

  • Potrava: ptáci a drobní obratlovci

  • Váha: 1000-1700 g

  • Velikost: rozpětí křídel 132–150 cm, délka 55-66 cm

  • Mláďata: 1-2 vejce

  • Dožití: 25-30 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.