Project Description

Papoušek šedý

Psittacus erithacus / Grey parrot

Našeho žaka nejspíš potkáte na „větvi“ na začátku zoo. Je ocočený a možná vás pozdraví, nebo předvede štěkot psa, mňoukání koček, tisk tiskárny, práskání dveří,…

  • Patří mezi nejlépe mluvící papoušky. Je schopen se naučit stovky slov a zvuků ze svého okolí (zavírání dveří, tiskárnu…).

  • Dle výzkumu i našich zkušeností víme, že umí význam slov někdy spojovat s jejich významem – například u nás štěká na psy a mňouká na kočky.

  • Žijí v párech, které se sdružují do velkých hejn.

  • Hnízdí ve stromových dutinách.

  • Oba rodiče pečují o mláďata na hnízdě přibližně 12 týdnů.

  • Řád: papoušci

  • Čeleď: papouškovití

  • Výskyt: střední Afrika

  • Biotop: lesy a savany podél pobřeží řek

  • Potrava: semena, ovoce a ořechy

  • Váha: 300-400 g

  • Velikost: rozpětí křídel 46-52 cm

  • Mláďata: 3-5 vajec

  • Dožití: až 70 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.