Project Description

Sovice sněžní

Bubo scandiacus / Snowy owl

  • Sovice sněžní se proslavila jak sova Harryho Pottera Hedvika.

  • Jedná se o velký druh s denní aktivitou.

  • Za potravou vzhledem k nehostinným podmínkám často putuje na větší vzdálenosti.

  • V době páření žije v párech, ty se společně starají o mláďata.

  • Množství snesených vajec ovlivňuje dostupnost potravy.

  • Hnízdí obvykle na zemi.

  • Samci jsou téměř bílý, samice hustě skvrnité.

  • Řád: sovy

  • Čeleď: puštíkovití

  • Výskyt: severní Amerika, Evropa a Asie (Rusko)

  • Biotop: otevřená bezlesá krajina, mokřady

  • Potrava: hlodavci i větší obratlovci

  • Váha: 700-900 g

  • Velikost: rozpětí křídel 125–150 cm

  • Mláďata: 3-11 vajec

  • Dožití: 11 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.