Project Description

Surikata

Suricata suricatta

Surikaty chováme v zoo již od úplného začátku. Nyní u nás máme jeden pár, Rickyho a Viky. V jejich písčitém výběhu plném nor se jim natolik líbí, že mívají mláďata aspoň dvakrát za rok. Ta si ale nenecháváme, protože surikaty mají ve skupině výraznou hierarchii a na malém prostoru jich nemůže být hodně. Naše potomky tak můžete vidět po celém světě, třeba i v Chile.

  • Žijí ve skupinách: Mezi 10 až 30 členy má vždy hlavní slovo rodičovský pár, který se jako jediný rozmnožuje. Ostatní mladí jedinci pomáhají s výchovou mláďat a sbírají tak do budoucna užitečné zkušenosti.

  • Panáčkují: Po úpravách svých nor se surikaty rády vyhřívají na slunci. Vždy ale alespoň jedno zvíře hlídá ostatní v typickém panáčkujícím postoji na nějakém vyvýšeném místě. Při známce nebezpečí všechny varuje hlasitým „štěkáním“.

  • Mluví: Surikaty mají svůj vlastní hlasový repertoár a „povídají si“, každý z jejich projevů má daný význam.

  • Uloví hada: Surikaty jsou známé pro svoji zvědavost a odvahu. Dokáží ulovit jedovaté hady nebo štíry. Mezi jejich predátory v přírodě patří kromě savců také draví ptáci a hadi.

  • Menu v zoo: U nás dostávají především hmyz, myši, malé potkany, jednodenní kuřátka a malý podíl sladkého ovoce. To sice nemají nejraději, ale občas si dají. Občas ji i míchanice z kvalitních kočičích granulí, tvarohu, vajec nebo mrkve.

  • Na doma? Je možné je ochočit, ale vždy budou bránit svou rodinu a jejich chov doporučujeme leda v pěkném venkovním výběhu.

  • Chodí do škol: Jednu naši ochočenou surikatu bereme na přednášky za dětmi do škol – více informací zde.

„Přijel jsem do zoo před 3 lety, měl jsem to daleko, až ze severních Čech. Teď jsem hlava naší surikatí smečky. Při krmení se  snažím vždycky urvat ta nejlepší sousta pro sebe, ale to jen proto, abych mohl jako správný táta svoji rodinu neustále hlídat ze své pozorovací pozice uprostřed výběhu. Ostatní si  tak mohou dopřávat opalování, nebo se věnovat vylepšování našich domácích chodeb.“

Ricky

  • Řád: šelmy

  • Čeleď: promykovití

  • Výskyt: západní část jižní Afriky – Angola, Botswana, Namibie, JAR

  • Biotop: savany, písčité oblasti, polopouště

  • Potrava: hmyz a další bezobratlí, plazi, drobní savci

  • Váha: 600–1000 g

  • Velikost: délka těla 30–35 cm, délka ocasu 20–25 cm

  • Mláďata: délka březosti 11 týdnů; počet mláďat 2–5, nejčastěji 4. V roce 2019 se nám narodilo 6 mláďat.

Napsali o nás:

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.