Project Description

Sýček obecný

Athene noctua / Little owl

  • Jedná se o malý druh, který je aktivní převážně v noci.

  • Žijí v trvalých párech  a podbně jako u jiných sov i zde sedí na vejcích samice, zatímco jí samec nosí potravu.

  • Hnízdí v dutinách, starých stodolách, někdy dokonce i na zemi.

  • Ještě na začátku 20. století byl nejhojnější sovou v Česku. Dnes u nás patří mezi nejohroženější druhy ptáků, za což může především intenzifikace zemědělství.

  • Řád: sovy

  • Čeleď: puštíkovití

  • Výskyt: Evropa a celá střední Asie od západu na východ

  • Biotop: otevřené krajiny se stromy

  • Potrava: bezobratlí a drobní obratlovci

  • Váha: 150-250 g

  • Velikost: rozpětí křídel 50-56 cm

  • Mláďata: 4-6 vajec

  • Dožití: 15 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.