Project Description

Tamarín bělohubý

Saguinos labiatus / White-lipped tamarin

  • Patří mezi drákaté opičky, protože mají na prstech (krom palců u nohy) malé drápky.

  • Žijí ve skupinách a o mláďata se starají všichni. Nosí je nejen samice, ale i samec a starší mláďata.

  • Jedná se o veli aktivní a trošku vzteklý druh.

  • Často lamentují cvrlikavým hlasem pokud se jim něco nelíbí, nebo jsou rozrušeny.

  • Jídelníček si zpestují mízou, pryskyřicí a nektarem květů.

  • Řád: primáti

  • Čeleď: kosmanovití

  • Výskyt: Jižní Amerika

  • Biotop: tropický les

  • Potrava: bezobratlí, sladké ovoce, květy

  • Váha: 455-460 g

  • Velikost: délka s ocasem 50-65 cm

  • Mláďata: 1-2 mláďata

  • Dožití: 10-15 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.