Project Description

Velbloud dvouhrbý – drabař

Camelus bactrianus / The Bactrian camel

Velbloudice Ája je jedním ze základních pilířů naší zoo. Celá část se jmenuje „U velblouda“. Doufáme, že se podaří časem založit rodinu.

  • Naše velbloudice se jmenuje Ája a o výběh se dělí s poníkem Cipískem.

  • Má velmi hustou zimní srst která na krku, hrbech a končetinách vytváří dlouhou hřívu. Ta na jaře začne po trsech odpadávat, takže si návštěvníci často myslí, že je velbloud nemocný. Po vylínání jsou velbloudi téměř holí.

  • Ve velkém vedru vydrží týden bez vody, jinak měsíc. Mají-li potravu, vydrží bez pití 45 dní. Drabaři však nezadržují vodu v hrbech (jak se někdy mylně uvádí), ale ve vystýlce žaludku. Jeho ledviny jsou schopné koncentrovat moč a snižovat tak ztrátu vody. V hrbech má tukové zásoby, které dokáže ve vodu přeměnit. Navíc v noci velbloud snižuje a přes den pomalu zvyšuje svou tělesnou teplotu (až o 7 °C), takže se nemusí potit, aby se ochladil. Jeho metabolismus překoná až 20% úbytek vody v těle (člověka při 12% čeká smrt). Vypít dokáže přes 100 litrů vody za 10 minut a dokáže pít i slanou vodu.

  • Díky dvoum prstům se neboří do písku a proti písečným bouřím má „zaviratelné“ nozdry a dlouhé řasy na očích. Při chůzi zvedá naráz nohy na stejné straně, patří proto mezi „mimochodníky“.

  • Obvykle chodí pomalu a běhá rychlostí kolem 20 km/h. Při nebezpečí umi zrychlit až na 60.

  • Krom převážení lidí a zboží po poušti se chová pro velmi kvalitní vlnu a také pro mléko a maso. Sušený velbloudí trus se využívá jako palivo (ano, hoří).

  • Velbloud žije v tlupách o 5 až 30 jedincích s dominantním samcem a několika samicemi s mláďaty. Říje nastává v lednu a únoru, samice je pak agresivnější a případně bojuje s ostatními samicemi ve skupině. Mláďata rodí po 12 až 14 měsících březosti jedno mládě (vzácně i dvě), které kojí 1 až 2 roky. Samičky jsou dospělé ve 4 letech, samci o rok či dva později. Drabař se dožívá 30 až 40 let.

  • V přírodě jich žije jen kolem tisíce kusů, v lidských chovech jich je ale kolem 1,5 milionu.

  • V roce 2018 jsme díky podpoře dm drogerie markt opravili její výběh a vybudovali jsme kolem něj novou bezbariérovou cestu do další části zoo.

„Jsem největší člen naší zoo a jsem na to patřičně hrdá. Vetšinou se snažím dostát své pověsti úctyhodné dámy, nenechám se ničím stresovat a nikdy nikam nespechám, ale pro něco dobrého od mých ošetřovatelů se občas zapomenu hlídat. Ráda mlsám listí ze stromů v okolí výběhu, a ještě radši si dopřávám písečné koupele. Občas mě také můžete potkat venku na kondiční procházce.“

Ája

  • Řád: sudokopytníci

  • Čeleď: velbloudovití

  • Výskyt: Poslední divoce žijící stáda velbloudů jsou v poušti Gobi v Mongolsku a část populace se vyskytuje v severozápadní Číně. Od domácích se mírně geneticky liší a jedná se o odlišný poddruh. Velbloud dvouhrbý divoký patří mezi nejohroženější savce na světě. Velbloud dvouhrbý domácí se využívá ve střední Asii a domestikovaný byl už před 4500 lety.

  • Biotop: stepi, kamenité pouště a polopouště, 1500 až 2000 m n. m. s teplotami od -40 do 50 °C

  • Potrava: traviny, listí a jiné části rostlin

  • Váha: 450-650 kg (max. 1000 kg)

  • Velikost: délka těla 2,2-3,5 m, ocas 50 cm, výška v kohoutku 180-230 cm

  • Mláďata: březost 13 měsíců, 1 mládě

  • Dožití: 20-30 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.