Project Description

Veverka obecná

Sciurus vulgaris / Eurasian red squirrel

U nás v zoo veverky najdete na dvou místech – v expozici s chovnou skupinou a také v první průchozí voliéře, kterou jsme otevřeli v roce 2019. Zde jsou veverky, které vám rády prozkoumají, co máte po kapsách. Pozor! krmení veverek je zakázáno.

  • Evropské veverky jsou oranžové, zatímco americký druh je šedý až černý.

  • Ve svém revíru si staví několik hnízd vysoko ve větvích. Ke stabvbě používají větvičky a listí. Rády se zabydlí i v dutině stromů či v ptačí budce s dostatečně velkým otvorem.

  • Během roku se mění jejich potrava. Kromě semen a pupenů nepohrdnou ani hmyzem, houbami, nebo ptačími vejci.

  • Patří mezi hlodavce, kteří si potravu ukládají na zimu.

  • Řád: hlodavci

  • Čeleď: veverkovití

  • Výskyt: Evropa, Rusko a střední Asie od západu až na východ vč. Japonska

  • Biotop: lesy i městské parky

  • Potrava: semena, pupeny a lesní plody

  • Váha: 210-410 g

  • Velikost: délka 34-47 cm

  • Mláďata: 1–8 mláďat

  • Dožití: 5-7 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.