Project Description

Želva ostruhatá

Centrochelys sulcata / African spurred tortoise

  • Jedná se o největší pevninskou želvu.

  • Samci mají na zadních nohou tzv. ostruhy, podle nichž dostal tento druh jméno.

  • V období páření probíhají mezi samci boje o teritorium a samice. Během těchto období se samci přetlačují a snaží se dostat soka na záda. Z této pozice se většinou želvy dokáží dostat zpět na všechny čtyři.

  • Žijí ve velmi chudé krajině, a proto nepohrdnou ani výkaly či mršinami.

  • Řád: želvy

  • Čeleď: testudovití

  • Výskyt: střední Afrika

  • Biotop: suché stepi, polopouště

  • Potrava: trávy, sukulenty, bodláky

  • Váha: 30-80 kg

  • Velikost: délka 50-80 cm

  • Mláďata: 15-20 vajec

  • Dožití: přes 70 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.