Project Description

Želva žlutohnědá jižní

Testudo graeca terrestris / Greek tortois

  • V přírodě se jedná o nejrozšířenější želvu.

  • Zimuje obvykle 1 až 4 měsíce podle místa výskytu.

  • Samci bývají menší, mají dovnitř prohnutý plastron a mohutný, dlouhý ocas.

  • V rámci tohoto poddruhu se vyskytují takzvané „zlaté želvy“, což jsou velmi světle zbarvení jedinci. Je možné, že pochází z teplejších oblastí, kde jim barva pomáhá odrážet více slunečních paprsků.

  • Řád: želvy

  • Čeleď: testudovití

  • Výskyt: Středomoří, blízký východ

  • Biotop: kamenité stepi, polopouště

  • Potrava: trávy, sukulenty

  • Váha: 300-900 g

  • Velikost: délka do 25 cm

  • Mláďata: 1-6 vajec

  • Dožití: 100 let

Projekt Lexikon zvířat byl realizován ve spolupráci se Středočeským krajem a spolufinancován z fondu pro Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.